Bloeddruk meten

Wat is bloeddruk en wat zijn de klachten die kunnen optreden.

Bloedrukmeter

meetapparatuurWil je graag weten wat jouw bloeddruk is? Denk je bijvoorbeeld een te hoge of te lage bloeddruk te hebben? Het is mogelijk je bloeddruk te meten. Dit kan zowel bij een huisarts als thuis. Een huisarts zal je bloeddruk meten wanneer hij/zij denkt dat dit nodig is. Heb je bijvoorbeeld al langere tijd van vermoeidheid en een slap gevoel, dan kan het goed zijn dat de huisarts besluit je bloeddruk op te meten.

Als je een te hoge of juist te lage bloeddruk hebt, kan het fijn zijn om dit ook thuis af en toe op te kunnen meten. Er zijn voldoende bloeddrukmeters te koop waar je dit uitstekend mee kunt doen. Als je van plan bent zelf een bloeddrukmeter aan te schaffen, dan raden we aan altijd voor een bovenarm bloeddrukmeter te kiezen. Deze zijn namelijk een stuk betrouwbaarder dan de pols bloeddrukmeters. Ook is het belangrijk om er op te letten of de bloeddrukmeter klinisch is getest door The British Hypertension Soceity (BHS). The British Hypertension Soceity heeft een lijst samengesteld met alle betrouwbare bloeddrukmeters. Als je een bloeddrukmeter aanschaft die niet op deze lijst voorkomt, heb je kans dat deze niet zo accuraat is.

Bloeddrukmeter kopen

Als je de bloeddrukmeter aangeschaft hebt, is het natuurlijk belangrijk deze op de juiste wijze te gebruiken. Het is belangrijk geen zware inspanningen te doen voordat je je bloeddruk gaat meten. Zorg er verder voor dat je je bloeddruk in een rustige ruimte opmeet. Als je gebruik maakt van een bovenarm bloeddrukmeter is het belangrijk dat je ter hoogte van je hart meet. Maak je gebruik van een pols bloeddrukmeter, dan is het belangrijk je pols ter hoogte van je hart te houden. Wij adviseren altijd gebruik te maken van een bovenarm bloeddrukmeter, deze zijn over het algemeen namelijk een stuk betrouwbaarder.

Bloeddrukmeter vergelijken

Om er zeker van te zijn dat je een goede bloeddrukmeter in huis hebt kan het verstandig zijn deze te vergelijken met die van je huisarts. Als je eens op controle bij je huisarts bent kun je dit testen.