Bloeddrukklachten

Wat is bloeddruk en wat zijn de klachten die kunnen optreden.

Hoge bloeddruk

meetapparatuurHoge bloeddruk wordt soms ook wel ‘de stille moordenaar’ genoemd. Normaal gesproken merk je inderdaad niet snel of je last hebt van een hoge bloeddruk of niet. Er zijn dan ook geen overduidelijke symptomen. Maar soms merken mensen de volgende symptomen op als ze last hebben van een hoge bloeddruk, slecht zien, duizeligheid, kortademigheid, hoofdpijn, borstpijn, overgeven. Geen symptomen maar wel andere gevolgen van een hoge bloeddruk zijn een vergroot hart, nierfalen of een beroerte.

Waar komt het door?

Een hoge bloeddruk overkomt je niet zomaar. Het is iets dat door jaren heen steeds groter wordt. In bijna alle gevallen kan er (soms na flink wat onderzoek) precies achter worden gekomen wat de oorzaak is van de hoge bloeddruk. De meest voorkomende oorzaken van een hoge bloeddruk zijn, levensstijl, genetische aanleg, nierproblemen, vernauwing in een of beide nierslagaders, vernauwen van de aderen, door gebruik van sommoge medicijnen, te zout eten.

Wat kun je er aan doen?

Sommige mensen hebben nooit problemen met hun bloeddruk en anderen hebben er altijd problemen mee. De mensen die weinig problemen met hun bloeddruk hebben, weten goed hoe ze hun bloeddruk op niveau moeten houden. De meeste van die mensen hebben een gezonde levensstijl die zij zich helemaal eigen hebben gemaakt. Het hebben en houden van een gezonde levensstijl is essentieel om je bloeddruk op niveau te houden.

Omdat de meeste mensen weinig symptomen ervaren al ze last hebben van een hoge bloeddruk, lijkt het niet gevaarlijk te zijn. Maar in dit geval is het zo dat schijn bedriegt. Een hoge bloeddruk is gevaarlijk. Als de bloedvaten te lang onder een hoge druk staan, lopen ze het risico om schade op te lopen. Dan kun je denken aan aderverkalking. Ook kunnen er problemen met je hart of nieren ontstaan. En dan is nog niet eens een beroerte genoemd. Deze kun je krijgen als je bloeddruk te hoog is. Als je denkt dat je risico loopt, ga dan even naar de huisarts om je bloeddruk te laten opmeten.